Folksonomy internet kullanıcılarının kendilerinin ürettiği bir sınıflandırma şeklidir. Web sayflarını, bağlantılarını, fotoğraflarını ve diğer web içeriklerini her kullanıcı kendi istediği kelimelerle etiketleyebiliyor ve bu kelimeler yazılarak arama yapıldığında bu içeriklere ulaşılıyor. Bu yöntemle içerikler, içerik sahibinin kendi kelimeleriyle kategorize edilmiş oluyor. Bu şekilde folksonomic etiketleme ile bilgiyi arama, keşfetme ve yönlendirme işlemi çok daha kolay olur. Bu yöntem tutarsız sonuçlar doğurabileceği için eleştiriliyor çünkü eşanlamlı kelimeler, aynı anlama gelen başka kelimelerin varlığı gibi durumlar içeriğe rahat ulaşılmasını engelleyebilir. Ancak, bir içeriği veya bilgiyi benzer şekilde algılayan ve isimlendiren kullanıcılar için aramayı çok daha kolaylaştıran bir yöntem olduğu söylenebilir. Aynı zamanda profesyonel etiketleme yöntemlerindeki gibi öğrenilecek hiyerarşik bir yöntemin varolmaması sıradan kullanıcılar için maliyeti düşüren bir durumdur.
Ø Del.icio.us: Kullanıcılar beğendikleri web sitelerini bu siteye yönlendiriyorlar ve seçtikleri siteleri kendi tanımlayıcı kelimeleriyle etiketliyorlar. (folksonomic tagging) del.icio.us sitesine giren diğer kullanıcılar bu kelimelerle arama yaptıklarında o kişilerin seçtiği web sitelerine ulaşıyorlar.
Ø Flickr: kullanıcılar fotoğraflarını, resmin içeriğini anlatacak şekilde değişik isim ve sıfatlarla etiketliyorlar. Bu kelimelerle arama yapılınca resimlere ulaşmak mümkün oluyor.
Ø Digg.com: Her konuda kullanıcıların içerik gönderdiği ve her içeriğin oylanarak en çok oy alanların ön sayfada yayınlandığı bir sosyal paylaşım sitesi. Bu sitede de kullanıcılar içeriklerini folksonomic etiketleme yöntemiyle isimlendiriyorlar.
Bu uygulama, Web2.0 olarak adlandırılan ikinci jenerasyon internet hizmetlerinin sunulmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Web2.0 kullanıcıların daha aktif olduğu ve network etkisini kullanarak internette yapılan işlerin başarısının artmasının amaçlandığı bir anlayıştır. Bu bağlamda, bir sitenin kullanıcı ya da üye sayısı ne kadar artarsa sitenin gücü ve başarısı da o kadar yüksek olur. Folksonomic etiketleme bu anlamda kullanıcılara kolaylık sağlayan bir etiketleme yöntemidir; kullanıcılar kendi içeriklerini kendi kelimeleriyle kolaylıkla isimlendirerek(bir bakıma kişiselleştirerek) aynı bilgiye ulaşmak isteyen diğer kullanıcılar için kolaylık yaratır.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment